Om Søgnedesign

Kunstsommer

KUNST: I år fyller Søgnedesign sommergalleriet sitt for fjortende gang på Søgne Gamle Prestegård. Besøkstall og omsetning har økt år for år etter at Hildur Nereng Ernst sammen med Karin Hovelsrød, Gunn Mathiesen og Birgitte Kleivset laget utsalg av lokal kunst på Tangvall i 2001.

Etter gode tre år i Søgne sentrum valgte kvartetten, til manges forundring, å flytte utsalget til kultursenteret Søgne Gamle Prestegård.
– Vi ville være en synlig del av kulturtilbudet til sørlendinger og turister som besøkte Søgne i sommervarmen, sier initiativtaker Ernst, og legger til at man i galleriet kan se og kjøpe lokalt produserte arbeider i blant annet keramikk, glass, tekstiler, tre og sølv.

– Vi legger vekt på kvalitet og ønsker å presentere arbeider fra Søgnebaserte kunstnere, både amatører og profesjonelle, på en god og profesjonell måte, sier Ernst.
Hun er den eneste av initiativtakerne som har holdt det gående siden oppstarten. Etter at Karin Hovelsrød døde i 2011, har noen kommet til, og noen trukket seg tilbake. Fra 2016 har  arrangementsgruppa, foruten Hildur Nereng Ernst, bestått av Åse Marit Eikestøl, Sigrid Vaage og Anne Gunn Pedersen.

– Søgne har mange dyktige kunst- og kunsthåndverkere, både profesjonelle og amatører. Vi er stolte av bygda vår og har et ønske om å vise noe av det som spirer og gror både for bygdefolk og de mange tilreisende om sommeren. Formålet er å stimulere til kreativitet og skaperglede og ha et sted der de ulike kunstnerne kan stille ut og selge sine arbeider, sier Hildur Ernst om lokalitetene på Søgne Gamle Prestegård.

– Rik blir man ikke av å arrangere Søgnedesign, men vi gjør ikke dette for pengene, sier Ernst.
Blir det litt overskudd, tar arrangementsgruppa en studietur, men investerer mesteparten i nødvendig utstyr, som sokler og montere.
Hildur Nereng Ernst understreker at samarbeidet med Søgne Gamle Prestegård er viktig. Søgnedesign ønsker å bidra til at stedet blir godt besøkt på sommerstid, og har ofte holdt åpent i forbindelse med konserter på kveldstid i Amfiet.
– Dette må jo være Sørlandets fineste sted, sier Ernst.
Vaktene i galleriet går på omgang kunstnerne imellom, og i Låven, Søgnedesign sitt nabobygg, finner man landbruksutstilling, kafe og to gallerier.

- Flere og flere, både bygdefolk og sommergjester finner veien til Sommergalleriet vårt på Prestegården, og vi får mange positive tilbakemeldinger. Her finner du originale produkter som ikke finnes andre steder, og du kan treffe utstillerne personlig og slå av en prat. Produktene kan du få med deg rett fra utstillingen, sier Hildur Ernst, som gleder seg til årets utstilling.

Vi ønsker deg velkommen til Søgnedesign sommeren 2017!